Bakterie w
korzystnych warunkach dzielą się co 20-30 minut. Z jednej komórki
w ciągu doby teoretycznie mogłoby powstać 4720 kwadrylionów
komórek.
Wyróżniamy 5 faz
rozwojowych bakterii:
- faza- okres zastoju, bakterie przystosowują się do nowego środowiska i nie namnażają się prawie wcale.
- Faza- (faza logarytmiczna) następuje intensywny podział bakterii. W tej fazie są one zjadliwe, rozmnażają się bez przerwy i osiągają największe rozmiary.
- Faza- zwalnianie wzrostu
- faza stacjonarna- bakterie nie dzielą się , dochodzi też do zmniejszenia liczby bakterii
- faza – zamieranie , bakterie tracą zjadliwość i w dużej ilości giną.
Tak więc jak
widzimy, bakterie rozmnażają się przez podział, bezpłciowo.
Procesy płciowe
u bakterii (zmienność bakteryjna) to procesy biologiczne
zachodzące jedynie pod względem zwiększenia zróżnicowania
materiału genetycznego i nie zwiększające liczby komórek.
KONIUGACJA-
to przekazywanie materiału genetycznego jednokierunkowo w czasie
kontaktu dwóch komórek. Fragmenty DNA przekazywane są przez mostek
cytoplazmatyczny pomiędzy dwoma komórkami.
TRANSFORMACJA-
bakteria pozyskuje DNA z otaczającego roztworu ( w laboratorium).
Zdolność do transformacji nazywa się kompetencją.
Transformacja u
bakterii pełni rolę namiastki procesu płciowego, umożliwiając
wprowadzenie genów z organizmów często odległych w systematyce.
Ma to ogromne znaczenie medyczne.
Komórka nabywa
dziedziczną zmianę cechy od komórki dawcy przez pobranie wolnych
cząsteczek DNA.
TRANASDUKCJA-
zmiana ilości i jakości materiału genetycznego z wpływem
bakteriofagów (wirusy bakterii) – bakteriofag opuszcza komórkę
gospodarza wyposażony we fragment genomu bakterii. Jest to proces
wytwarzania nowego genu i wprowadzenie go do komórki przez
bakteriofagi. U bakterii może to pełnić funkcję procesu
parapłciowego (przeniesienie fragmentu DNA między dwoma komórkami).
Proces
lizogenii- przekazywanie genów dzięki bakteriofagom, doprowadza
to do procesu lizy komórkowej lub geny włączają się do genomu
gospodarza.
Zmianom mutacyjnym
najczęściej podlegają właściwości:
- cechy morfologiczne i antygeny, m.in. utrata lub uszkodzenie antygenu somatycznego O, otoczek, rzęsek, fimbrii, przetrwalników, zmiany w składzie jakościowym i ilościowym głównych białek porynowych błony zewnętrznej komórki OmR i białek wiążących penicyliny błony cytoplazmatycznej (PBP)
- zdolność do wytwarzania enzymów , witamin, antybiotyków
- wymagania żywieniowe (mutanty auksotroficzne)
- oporność na chemioterapeutyki, sole metali ciężkich, środki dezynfekcyjne, bakteriofagi
- wrażliwości na bakteriocyny lub zdolności do ich produkcji
- chorobotwórczość (znacznik zjadliwości bakterii)
ZJADLIWOŚĆ
BAKTERII (wirulencja) – zdolność wniknięcia, namnażania się
i uszkodzenia tkanek zainfekowanego organizmu przez dany typ
patogenu.
Miarą zjadliwości
jest najczęściej dawka śmiertelna (liczba komórek bakterii
zdolnych do zabicia 50% wystawianych na ich działanie zwierząt
laboratoryjnych). U ludzi miarą jest śmiertelność (liczba osób
zmarłych z powodu choroby podzielona przez liczbę osób chorych na
tę chorobę w danej populacji)
Bakterie rozmnażają
się głównie przez podział bezpośredni , na drodze AMITOZY.
Rozmnażanie bezpłciowe nie zapewnia bakteriom wymiany materiału
genetycznego.
ZAKAŻENIA
OPORTUNISTYCZNE – endogenne zakażenia u osób o obniżonej
odporności. Zakażeniom tym często towarzyszą nowotwory (mięsaki,
chłoniaki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz