KARMIENIE PRZEZ ZGŁĘBNIK-
TO PODAWANIE PRZYGOTOWANEGO POKARMU PŁYNNEGO LUB PÓŁPŁYNNEGO ZA
POMOCĄ ZGŁEBNIKA WPROWADZONEGO DO ŻOŁADKA I JELITA CIENKIEGO.
Zgłębnik- sonda-to
giętkie lub sztywne przewody wprowadzone do wnętrza organizmu.
Cel: dostarczenie
niezbędnych do zachowania procesów życiowych składników
pokarmowych.
Okres założenia: PCV:
7-10 dni, poliuretanowe 6-8 tygodni.
Powikłania:
- mechaniczne:
- wysychanie i pękanie błony śluzowej jamy nosowej, gardła, jamy ustnej
- wysychanie jamy nosowej, gardła, uszu
*skutek
braku wydzielania śliny
- przerwanie ciągłości szwów pooperacyjnych przełyku
- uszkodzenie naczyń krwionośnych- żylaków przełyku
- przedziurawienie przełyku , np. przy obecności uchyłków, zwężeń przełyku
- powstawanie nadżerek, odleżyn wzdłuż przebiegu zgłębnika w jamie nosowej
*z
powodu użycia zbyt grubego zgłębnika
- zapalenie przełyku (przy wymiotach, pacjent w ciężkim stanie)
- zapętlenie zgłębnika (zbyt cienki zgłębnik)
- zatkanie zgłębnika (podawanie zbyt gęstego pokarmu lub niewystarczające przepłukiwanie)
- wprowadzenie zgłębnika do dróg oddechowych
- przypadkowe usunięcie przez pacjenta
- metaboliczne powstają na skutek podawania pożywienia i płynów nieprawidłowej jakości i ilości
- przewodnienie
- odwodnienie
*nieprawidłowa
podaż wody i/lub sodu w pokarmie
- hipoglikemia (w cukrzycy)
- zaburzenia składu minerałów, witamin, i innych składników pokarmowych
- biegunki, wzdęcia, wymioty w wyniku nietolerancji podawanych posiłków
- powikłania septyczne
- zakażenie posiłku- na skutek rozwoju flory chorobotwórczej jako wynik nieprawidłowego przechowywania, przygotowywania i przechowywania posiłku, nieprzestrzeganie zasad aseptyki
- zachłystowe zapalenie płuc w wyniku przedostania się treści żołądkowej do układu oddechowego.
KARMIENIE PRZEZ PRZETOKĘ
Przetoka odżywcza-
wytworzone w warunkach chirurgicznych sztuczne połączenie np.
żołądka lub jelita cienkiego z otworem w ścianie jamy brzusznej.
Rodzaje:
- faryngostomia- przetoka gardła
- ezofagostomia- przełyku
- gastrostomia- endoskopowa przetoka żołądka, mikrogastrostomia- za pomocą cienkiego cewnika – PEG
- duodenostomia- przetoka dwunastnicy
- jejunostomia/mikrojejunostomia- przetoka jelita cienkiego /za pomocą cienkiego cewnika
- przetoki złożone- np. obarczająca gastrostomia i odżywcza jejunostomia
Wskazania
do gastrostomii:
- nowotwory, oparzenia jamy ustnej, przełyku, krtani
- guzy głowy i szyi
- zaburzenia motoryki krtani i przełyku
- urazy czaszkowo-mózgowe z długotrwałą utratą przytomności
- choroby układu nerwowego przebiegające z zaburzeniami w połykaniu pokarmów np. anoreksja.
Mikrojejeunostomia:
Wykonana pomiędzy jelitem
czczym a powłokami brzusznymi.
Wskazania:
- wycięcie przełyku, żołądka, trzustki
- rozległe urazy wielonarządowe, trzustki, dwunastnicy
- powikłania pooperacyjne na żołądku i dwunastnicy
- nowotwory odźwiernika
powikłania
przetok:
- Mechaniczne: zatkanie, pęknięcie przemieszczenie cewnika
- Miejscowe: miejscowe zapalenie tkanek, przeciek wewnątrzotrzewnowy, przedziurawienie narządu, martwica jelit, niedrożność jelit.
- Ogólnoustrojowe: zakażenie, biegunki, wzdęcia, wymioty, bóle brzucha, powikłania metaboliczne.
Sposób podawania: bolus,
wlew ciągły, pompa perystaltyczna..
Szybkość podawania:
żołądek (bolus 20-30 ml/min, wlew 40-150 ml/h), dwunastnica,
jelito ---wlew 25-120 ml/min.
Sposób przygotowania
płynu: dostosowana papka przygotowana w kuchni lub diety
przygotowane fabrycznie, np. Nutrison, Peptisorb.
Zasady:
- pozycja siedząca lub połsiedząca (zapobiegamy aspiracji do dróg oddechowych)
- ogrzanie pokarmu do temperatury pokojowej lub ciała
- w żywieniu 6-8 godzinna przerwa (pomiędzy godzinami 24.00- 6.00)
- zasłonięcie pacjenta parawanem
- zazwyczaj przed podaniem pokarmu oceniamy ilość zalegającego pokarmu- gdy więcej niż 200 ml- nie podajemy pokarmu.
- przepłukanie rurki przed i po karmieniu, przy wlewie kroplowym co 3 h
- umocowanie rurki gastrostomijnej tak, by zapobiegać odleżynom i stanom zapalnym (2 razy dziennie skórę obmywamy wodą z mydłem lub częściej, gdy są powikłania częściej, starannie osuszyć, zaopatrzyć warstwą maści ochronnej (cynkowa, witaminowa) oraz gazikiem
- Zamknięciem zewnętrznego końca rurki zaciskiem lub zatyczką, aby zapobiec wyciekaniu.
STRUKTURA
CZYNNOŚCI
- Czynności przygotowawcze
- Przygotowanie opiekuna:
- higieniczne mycie rąk
- zapoznanie się ze zleceniami lekarskimi (rodzaj pokarmu, jego ilość, szybkość podawania)
- Kontrola zalegającej ilości pokarmu (podać 200ml wody, po 1-2 h odciągnąć zalegającą treść)
- Przygotowanie materiału, sprzętu, otoczenia;
- Przygotowanie zestawu:
- rękawiczki
- pojemnik z pożywieniem
- strzykawka 100ml (pompa infuzyjna, przyrząd do wlewu grawitacyjnego)
- pojemnik z wodą do przepłukania
- pojemnik z wodą do przemycia okolicy przetoki, mydło, gaza, maść ochronna
- ręcznik jednorazowy (lignina)
- miska nerkowata
- Przygotowanie pożywienia: odmierzyć zleconą ilość posiłku, ogrzać do 30 st. C np. w pojemniku z ciepłą wodą.
- Osłonięcie lóżka parawanem
- Przygotowanie pacjenta:
- uzyskanie zgody pacjenta na wykonanie zabiegu.
- poinformowanie chorego o celu i przebiegu zabiegu.
- zapewnienie pozycji wysokiej lub półwysokiej.
- Czynności właściwe:
- założyć rękawiczki
- zabezpieczenie bielizny osobistej i pościelowej ręcznikiem
- zdjecie opatrunku z rurki
- sprawdzenie temperatury pokarmu.
- Napełnienie pokarmem strzykawki (lub specjalnego worka zawieszonego na statywie, butelki)
- Podanie pokarmu.
- przepłukanie rurki
- Umycie rurki oraz cewnika przylegającego do przetoki
- Dokładne osuszenie, nałożenie maści witaminowej
- zabezpieczenie cewnika opatrunkiem z gazy
- pacjent pozostaje na 30min-1 h w pozycji połwysokiej lub wysokiej.
- Czynności końcowe:
- uporządkowanie materiału, sprzętu, otoczenia.
- uporządkowanie okrycia pacjenta.
- higieniczne mycie rąk, odnotowanie w dokumentacji, przekazanie uwag.
Dziękuję bardzo przydatne informacje
OdpowiedzUsuń