MIKROBIOLOGIA
Nazwa pochodzi od słów greckich
mikros- mały, bios – życie, logos – nauka.
Jest to dział biologii zajmujący się
istotami dostrzegalnymi jedynie okiem uzbrojonym. Obecnie
mikrobiologia zajmuje się drobnoustrojami należącymi do świata:
- roślinnego , tj. pierwotniaki roślinne, drożdże, pleśnie ( mykologia, mykos- grzyb)
- zwierzęcego , tj. pierwotniaki zwierzęce (patozoologia- działa zoologii, protos- pierwszy, zoon- zwierzęcy)
- drobnoustrojami stojącymi na pograniczu świata roślin i zwierząt-zajmuje się tym dział mikrobiologii zwany bakteriologią (bakterion- pałeczka)
Najmniejszymi z dotychczas poznanymi
bezkomórkowymi istotami żywymi WIRUSAMI zajmuje się wirusologia
(virus- jad) będąca pomostem pomiędzy światem ożywionym a
nieożywionym.
Natomiast RIKETSJAMI, które są na
pograniczu bakterii i wirusów zajmuje się riketsjologia.
Robert Whittaker w 1956 roku , jako pierwszy zaproponował podział ziemskich organizmów na 5 królestw:
- Monera (wiciowce)
- Protista (pierwotniaki)
- Fungi (grzyby)
- Plantae ( rośliny)
- Animalia ( zwierzęta)
wprowadził trzy wyższej rangi
jednostki systematyczne -„domeny” lub „ superkrólestwa
- Bacteria
- Archea
- Eukarya
Ze względów praktycznych
mikrobiologia została podzielona na:
- mikrobiologię lekarską- zajmującą się drobnoustrojami chorobotwórczymi dla człowieka oraz stanowiącymi naturalną florę organizmu ludzkiego, które są niewielkim odsetkiem mikroorganizmów występujących w przyrodzie. W ramach mikrobiologii lekarskiej wydzielona jest dodatkowo mikrobiologia praktyczna.
- mikrobiologia weterynaryjna- zajmuje się drobnoustrojami występującymi wśród zwięrząt w tym i chorobotwórczymi
- mikrobiologia rolnicza- mikroflora gleby, wody, nawozów, pasz, żywności, szkodliwością i pożyteczną stroną pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- mikrobiologia przemysłowa- drobnoustroje wykorzystywane w przemyśle fermentacyjnym, mleczarskim, piekarniczym, spirytusowym, piwowarskim, winiarskim, farmaceutycznym, spożywczym
Antonii van Leeuwenhoek w 1686
r. jako pierwszy zobaczył , narysował i opisał „małe pałeczki”
(stąd nazwa bacterion). Wykorzystał do tego własnej konstrukcji
mikroskop (to był fenomen na tamte czasy, powiększał aż o 300
razy)
Po opisaniu przez niego bakterii ,
kolejny lekarz, Anglik Edward Jenrier (1749-1823) opracował
metodę zapobiegania ospie prawdziwej. Był to okres przed odkryciem
i opisaniem drobnoustrojów wywołujących choroby zakaźne u
dojarek, które wcześniej przechorowały zakażenie po kontakcie z
chorymi krowami. Naukowiec czynnie zakażał inne osoby wydzieliną
ze zmian występujących u krów, uzyskując odporność ludzi na
zakażenia ospą ludzką (1798)
Ten schemat postępowania
profilaktycznego w odniesieniu do chorób zakaźnych do dzisiaj jest
podobny.
Do celów bakteriologicznych mikroskop
został wykorzystany dopiero przez francuskiego chemika Ludwika
Pasteura (1822-1893), który uważany jest za twórcę
współczesnej mikrobiologii. Jego odkrycia miały fundamentalne
znaczenie dla rozwoju mikrobiologii , ponieważ
- obalił teorię samorództwa w wyniku stosowania metody wyjaławiania (sterylizacji) pożywek
- wyosobnił w 1877r. Po raz pierwszy czyste hodowle drobnoustrojów
- wprowadził szczepionkę przeciwko cholerze kur, wąglikowi (1881) oraz przeciw wściekliźnie (1885) wskazując drogę zapobiegania chorobom zakaźnym.
Pasteur wprowadził do prac badawczych
i użytkowych hodowle bakterii na sztucznych podłożach, co
pozwalało je izolować i hodować. Swoimi pracami umożliwił
poznanie etiologii bakteryjnych i wirusowych chorób zakaźnych , ale
przede wszystkim wskazał metody zapobiegania i zwalczania tych
chorób, co zapoczątkowało rozwój IMMUNOLOGII.
Prace Pasteura wykorzystał
angielski chirurg Józef Lister (1827- 1912), który w 1867 r.
wprowadził metodę odkażania przed operacją chirurgiczną
ludzkiego ciała, używając fenolu jako antyseptyka.
Drugim zasłużonym dla
mikrobiologii uczonym obok Pasteura , współcześnie mu żyjącym
był niemiecki lekarz ROBERT KOCH (1843-1919)- twórca
nowoczesnej techniki mikrobiologicznej. Wprowadził on do hodowli
bakterii podłoża stałe jak agar, żelatynę, surowicę ściętą,
ziemniaki. Jednak Robert Koch zasłyną jako odkrywca PRĄDKA
GRUŹLICY (1883) i wykorzystania tuberkuliny w diagnostyce
gruźliczej. Ponadto odkrył przecinkowca cholery azjatyckiej w
1867r.
Ludwik Pasteur i Robert Koch
wskazali swoimi badaniami kierunki walki z chorobami zakaźnymi.
Erę badań w mikrobiologii opartą na
badaniach w mikroskopie elektronowym otworzył w 1938r. F Ruska, co
pozwoliło poznać dokładniej strukturę bakterii.
Kamieniem węgielnym w rozwoju
mikrobiologii było odkrycie w 1929r przez Fleminga PENICYLINY
uzyskanej z hodowli pleśni co uruchomiło badania poszukujące
antybakteryjnych substancji wytwarzanych przez pleśnie i grzyby.
Inną grupę czynników
antybakteryjnych odkrył w 1934r. Domagk – chemioterapeutyk z
grupy sulfonamidów.
NATURALNA MIKROFLORA ORGANIZMU
CZŁOWIEKA
Rozpowszechnienie drobnoustrojów w
środowisku otaczającym człowieka sprawia, że w jego wnętrzu: w
układzie pokarmowym, oddechowym, płciowym, a także na włosach,
skórze, błonach śluzowych, występuje ogromna liczba
drobnoustrojów. Mikroby spełniają wiele pożytecznych cech, ale
zaburzenia w funkcjonowaniu naszej flory bakteryjnej mogą
doprowadzić do pojawienia się drobnoustrojów chorobotwórczych
groźnych dla naszego zdrowia, a nawet życia.
Za mikroflorę naturalną uznaje się
mikroorganizmy, które stale występują w naszym organizmie oraz te,
których nie jesteśmy w stanie usunąć. Na to czy te maluchy są
czy nie ma wpływ styl naszego życia, stan zdrowia, sposób
odżywiania, wiek, nałogi oraz miejsce, w którym żyjemy.
Największą ilość mikrobów możemy
odnaleźć w przewodzie pokarmowym. Jest to miejsce zasiedlane
głównie przez rodzaje Eubacterium, Lactobacillus, Bifidobacterium,
Bacteroides czy Escherichia. Na poziomie jelita czczego i dwunastnicy
występują największe ilośći. Jelito kręte i dwunastnica zajęte
są przez Enterococcus, Bifidobacterium, Clostridium, Staphylococcus
czy Streptococcus.
Układ oddechowy też jest ważnym
miejscem dla mikrobów, bogato zasiedlonym przez te maluchy. Bytują
głównie w nozdrzach- są to przede wszystkim gronkowce, które
niekiedy mogą ujawnić właściwości chorobotwórcze. W gardle na
ogół siedzi Streptococcus pneumoniae.
Skóra jest siedliskiem bogatym w
gronkowce, maczugowce, prątki. Laseczki czy drożdże.
Ze względu na korzystne warunki do
rozwoju drobnoustrojów, ciało człowieka może być atakowane przez
szereg mikro organizmów chorobotwórczych.
Mikroflorę dzielimy na
dwie grupy:
- mikroflorę stałą- swoista, normalna, pożyteczna- odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu (wytwarzanie witamin, aminokwasów, przyswajanie pokarmów, aktywizacja mechanizmów obronnych, antagonistyczne działanie na bakterie chorobotwórcze)
- mikroflorę przejściową – nie osiedlającą się na stałe, przechodzącą z otoczenia, niechorobotwórczą.
Podstawową często
występującą mikroflorę naturalną tworzą:
- w przewodzie pokarmowym:Eschierichia coli, z grupy Enterobacteriaceae, Streptococcus faecalis, Clostriodium sp., Lactobacillus bifidus, Vibrio sp., błonniczopochodne.
- Na skórze:błonniczopochodne, Staphylococcus epidermidis, Staphulococcus aureus, Pityrosporum.
- W jamie ustnej i jamie nosowo-gardłowej:Streptococcus mitis, S.salivarius, Veillonella sp., Bacteriodaceae, Staphylococcu epidermidis, Treponema sp.,
- w nosie i uchu zewnętrznym:S. epidermidis, (S. aureus), Streptococcus
- w pochwie:pałeczki kwasotwórcze ( Doderleina), błonniczopodobne ( C. vaginale), Lactobacillus sp.(Candioda sp., Clostridium sp., Streptococcus)
- w narządach płciowych zewnętrznych :flora typowa dla skóry- Mycobacterium sp.
KLASYFIKACJA
BAKTERII
Historycznie
klasyfikacja bakterii była oparta na podobieństwie CECH
FENOTYPOWYCH, tj. morfologicznych, biochemicznych, antygenowych, oraz
zjadliwości szczepów dla zwierząt laboratoryjnych.
ZJADLIWOŚĆ
BAKTERII- zdolność wniknięcia, namnażania się i uszkodzenia
tkanek zainfekowanego organizmu przez dany patogen. (wartość dawki
śmiertelnej lub wskaźnika śmiertelności w populacji)
W
latach 60-tych oprócz cech fenotypowych do klasyfikacji wprowadzono
BADANIE KWASU NUKLEINOWEGO.
Taksonomicznie
ważny okazał się skład zasad DNA (G+C w mol% - mol/Ldl)
Analiza
fragmentów DNA wysoce konserwatywnych umożliwia badanie
pokrewieństwa filogenetycznego poszczególnych mikroorganizmów.
Opierając się na badaniach podobieństw podejmowane są próby
konstruowania również tabel ewolucyjnego i filogenetycznego
podobieństwa.
TAKSONOMIA
– biologia zajmująca się klasyfikacją wszystkich organizmów
żywych.
KLASYFIKACJA
– podział organizmów żywych na spokrewnione grupy; podziału
dokonuje się na podstawie występowania podobnych cech. Najniższy,
najbardziej podstawowy poziom podziału stanowi SPECJACJA (określenie
gatunku po raz pierwszy).
IDENTYFIKACJA
– stwierdzenie, że pewien nieznany drobnoustrój należy do
ustalonej już uprzednio grupy taksonomicznej.
NAZEWNICTWO
– nadawanie nazw poszczególnym taksonomicznym podziałom, zgodnie
z między narodowymi zasadami:
- drobnoustrój powinien mieć tylko jedną prawidłową nazwę (są jednak odstępstwa)
- wszystkie nazwy, niezależnie od pochodzenia powinny być pisane po łacinie (odstępstwa w nazwach wirusów)- pierwsze słowo oznacza rodzaj, pisane dużą literą- drugie słowo oznacza gatunek, pisane małą literą
- nową nazwę gatunku lub wyższej jednostki taksonomicznej (rodzaj, rodzina, rząd, itd.) wprowadza się przez publikację naukową. Legalizuje się ją przez międzynarodowe komitety taksonomiczne.
NAZWA
GATUNKU – często odzwierciedla właściwości morfologiczne lub
biochemiczne drobnoustroju albo pochodzi od nazwiska badacza.
SZCZEPY
– stanowią pochodne czystej hodowli uzyskanej np. z materiału od
ludzi, zwierząt, próbek wody, gleby. Typowy szczep jest
przedstawicielem gatunku i nazywa się SZCZEPEM REFERENCYJNYM.
Jeden,
kilka lub więcej gatunków tworzą RODZAJ, natomiast rodzaje tworzą
RODZINY.
Nazwy
rodzin mają końcówkę „aceae”, np. Enterobacteri- aceae
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz