- dostarczenie do organizmu płynów i składników pokarmowych niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania,
- utrzymanie prawidłowej czynności przewodu pokarmowego,
- stymulowanie produkcji związków syntetyzowanych w przewodzie pokarmowym,
- zapewnienie dobrego samopoczucia pacjenta.
Przygotowanie pacjenta:
- umożliwienie pacjentowi wyjścia do ubikacji, podanie basenu,
- przepłukanie jamy ustnej płynem do płukania jamy ustnej lub wykonanie jej częściowej toalety,
- umycie rąk pacjentowi lub umożliwienie tej czynności,
- umożliwienie pacjentowi spożycia posiłku w towarzystwie innych pacjentami lub rodziny,
- poinformowanie pacjenta o tym, jaki posiłek będzie podawany.
Przygotowanie zestawu:
Materiały i środki:
- serwetki jednorazowego użytku lub płócienne, ewentualnie płaty ligniny do zabezpieczenia ubrania i pościeli przed zabrudzeniem,
- rękawice,
- środek do przepłukania jamy ustnej np. Elmex, Tantum Verde lub środki do toalety jamy ustnej.
- naczynie do picia (poik, kubek, słomka do picia),
- zestaw sztućców, talerzy,
- stolik (przyłóżkowy, w jadalni), krzesło.
Sposób wykonania:
- Zapoznaj się ze stanem pacjenta.
- Posprzątaj oraz wywietrz pomieszczenie.
- Wyeliminuj czynniki ujemnie wpływające na spożywanie posiłków, np. muchy, wymiociny i wydaliny pacjentów pozostających w jednej sali oraz odkrztuszane wydzieliny z górnych dróg oddechowych.
- Zapewnij atmosferę życzliwości, spokoju i ciszę.
- Przystaw stolik przyłóżkowy lub krzesła do stolika.
- Zapewnij pacjentowi wygodną pozycję, najczęściej siedzącą lub półwysoką.
- Zapewnij choremu dostęp do sztućców i serwetek.
- Osłoń bieliznę serwetką.
- Skontroluj czy posiłek jest zgodny ze zleconą dla niego dietą.
- Podawaj posiłek pacjentowi.
- Pomagaj pacjentowi, zgodnie z rozpoznanym deficytem jego możliwości, w zakresie spożywania posiłków (np. podawanie zupy, robienie kanapek, rozdrobnienie pokarmu, otworzenie opakowania z pożywieniem).
- Podawaj pokarm w ilości oraz częstotliwości dostosowanej do możliwości połykania go przez pacjenta.
- Zachęcaj chorego do samodzielnego spożywania posiłku, nawet jeśli będzie to niewielka ilość i w czasie dłuższym niż przeciętny.
- Podawaj płyny, co pewien czas, poprzez oparcie kubka, poika na dolnej wardze pacjenta z szybkością umożliwiającą połykanie.
- Osuszaj usta pacjenta serwetką lub podawaj ją choremu aby zrobił to sam.
- Prowadź obserwację obejmującą: m.in. apetyt pacjenta, rodzaj potraw najchętniej spożywanych, zachowanie podczas posiłku, ilość zjedzonego pokarmu, czas spożywania posiłku, charakterystyczne upodobania.
- Po posiłku wykonaj toaletę jamy ustnej lub pomóż choremu w wykonaniu toalety jamy ustnej (przygotowanie szczoteczki, pasty, podanie wody).
- Umyj ręce choremu lub motywuj i kontroluj wykonanie tej czynności przez pacjenta.
- Ułóż chorego w wygodnej pozycji dostosowanej do stanu jego zdrowia.
- Sprzątnij resztki posiłku, odnieś naczynia z sali do kuchni oddziałowej lub punktu zwrotu naczyń.
- Przypomnij pacjentom, aby umyli sztućce, własne naczynia lub pomóż w wykonaniu tych czynności, jeśli nie są w stanie tego zrobić sami.
- Zadbaj o estetyczny wygląd łóżka, przewietrz salę.
- Po obiedzie zapewnij warunki do dwugodzinnego odpoczynku oraz snu poprzez unikanie hałasu.
- Można podać pacjentowi do ssania cukierki o mocnym świeżym smaku lub gumę do żucia.
- Zdejmij rękawiczki.
- Umyj i zdezynfekuj ręce.
- Odnotuj ilość spożytego posiłku i wypitych płynów.
- Odnotuj ocenę apetytu, ewentualnych trudności w spożywaniu pokarmu lub innych wniosków z obserwacji.
- Przekaż ewentualne sugestie dotyczące odżywiania pacjenta lekarzowi, pielęgniarce, dietetyczce, rodzinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz