jak funkcjonuje PRZEWÓD POKARMOWY...
człowiek przyjmuje pokarm co najmniej z 3 przyczyn
- żeby zaspokoić bieżące potrzeby energetyczne (bez odżywiania nie ma życia)
- żeby wytworzyć lub odtworzyć pewne zapasy na wypadek głodu i dlatego wszyscy mamy tkankę tłuszczową. Kobiety mają większą tkankę tłuszczową ponieważ ewolucyjnie przystosowane są do tego dzięki temu, że zachodzą w ciążę.
- Oprócz tego jemy również z przyczyn kulturowych
Jedzenie jest niezwykle ważne by
utrzymać nas przy życiu, jest także mechanizmem nagrody- zjemy coś
dobrego i daje nam to satysfakcję.
To co nam najbardziej smakuje jest również uwarunkowane kulturowo. Najczęściej człowiek jednak zmierza do
tego co jest słodkie albo tłuste. Szacuje się, że około miliarda
ludzi żyje w niedożywieniu i około miliarda w otyłości.
Nasz system regulacji odżywiania
nastawiony jest na trochę inne warunki niż te , w których w tej
chwili żyjemy.
W czasach pierwotnych pożywienia było za mało, jeśli się
trafiało to przejmował je osobnik silniejszy, z lepszą przemianą
materii, który zjadał wszystko. Nie było kiedyś jak przechowywać
żywności więc trzeba było jeść wszystko co jest. Taki osobnik
miał większe szanse przeżycia.
Zapotrzebowanie i chęć jedzenia mogą być uwarunkowana genetycznie.
Apetyt nie zależy jednak od jednego genu. Są
zespoły, w których jest niedobór 1 genu, są to rzadkie schorzenia:
Polifagia–
z
koniecznością jedzenia dużych ilości pokarmów.
Akoria–
jest
to występujący w chorobach psychicznych brak uczucia sytości po
posiłku
Bulimia–
jest
to silny pociąg do jedzenia z epizodami szybkiego jedzenia dużych
ilości bogatoenergetycznych posiłków, a następnie w obawie przed
otyłością prowokowanie wymiotów po jedzeniu
Hiperfagia- nadmierne
zwiększenie łaknienia
Leptyna – hormon anorektyczny
Człowiek ma mechanizm fizjologiczny. - ten kto
nie je ten umiera z niedoboru pożywienia
zaspokojenie bieżących potrzeb
energetycznych i robienie zapasów to podstawa
W pierwszej kolejności...
Musimy wyżywić mózg, bo to on
rządzi.
Mózg żywi się
przede wszystkim glukozą - daje sygnał , który jest
przetwarzany przez ciało migdałowate (znajdujące się w mózgu). To ciało
daje sygnał np. do tkanki tłuszczowej podskórnej i ona zaczyna
spalać tłuszcz i mózg jest syty. Jeśli tkanka podskórna nie ma
zasobów tłuszczu to mózg wysyła sygnał do ciała i wtedy człowiek idzie do
lodówki by coś zjeść.
Transmitery i modulatory decydują o tym, że jesteśmy
zdolni wyłączyć lub włączyć apetyt. Jeśli dzieje się coś szczególnego to
część ludzi przestaje jeść lub odwrotnie zajadają stres.
Modulatory blokują poczucie głodu, albo (hiperfagia ) stymulują. Krótko mówiąc te
mechanizmy nie są perfekcyjnie dokładne, bo czynników jest dużo.
Odbywa się wymiana informacji za pośrednictwem cytokin (białka)
między ośrodkiem głodu i ośrodkiem sytości w mózgu a różnymi
narządami.
Jak
żołądek jest pusty to wydziela się grelina (endogenny hormon
peptydowy zidentyfikowany w żołądku) ,
która przesyła informację do mózgu, że trzeba coś zjeść.
Takie sygnały wysyła też nasza tkanka tłuszczowa.
Mamy 4 rodzaje
tkanki tłuszczowej, które bardzo się od siebie różnią. Nie u
wszystkich, bo dzieci i młodzi ludzie do 30 r. ż (czasem do 50)
mają też tkankę tłuszczową brunatną
- brunatna- najbardziej metabolicznie korzystna, najbardziej pobudza procesy spalania, ale potem zanika
- tkanka tłuszczowa biała dzieli się na 2 dość istotne rodzaje:tłuszcz trzewny (między jelitami, narządami)tłuszcz beżowy ( podskórny)
Jak człowiek ma
dużo tłuszczu między trzewiami (między narządami wewnętrznymi- otłuszczenie narządów) to jest bardzo źle. Korzystniejszy
jest tłuszcz podskórny.
Jest
jeszcze tkanka tłuszczowa w szpiku - aktywna metabolicznie ale nie jest znana jej rola.
Zanim pokarm
znajdzie się w przewodzie pokarmowym to wiedzmy, że jest to akt
świadomy. Nim zdecydujemy się coś zjeść to odczuwamy głód.
Musimy najpierw
stwierdzić, że to co jemy jest jadalne, że nie zrobi nam
wewnętrznie krzywdy.
Rozpoznajemy to
przy pomocy wzroku, zapachu i dotyku. Człowiek jest padlinożercą z natury,zaś małe dzieci muszą się nauczyć rozpoznawać pokarmy.
Nasze
wargi są bardzo
wrażliwe na dotyk, jest tu bardzo dużo receptorów czuciowych.
Samoistnie zazwyczaj nie jemy pokarmów poruszających się. Wargi
nam mówią o konsystencji pokarmu, o jego teksturze. Potem pojawia
się język.
Język
ma brodawki smakowe, na szczycie języka są słodkie, po bokach
kwaśne i słone , a u podstawy języka są brodawki okolone
(największe) i są właściwe dla smaku gorzkiego. Są tam one
umiejscowione gdyż chronią nas przed tym by nie połknąć czegoś
niejadalnego- jest to ostatni moment by się wycofać.
W
jamie ustnej dochodzi
do rozdrabniania pokarmu. Dzieci mają 20 zębów i nie mają zębów
trzonowych stąd trzeba u nich dbać o jakość drobnego, miękkiego
pokarmu. Druga ważna funkcja jamy ustnej poza rozdrabnianiem
pokarmu to wymieszanie go ze śliną. To służy dwóm celom:
rozpoczyna się wstępne trawienie węglowodanów (dzięki enzymom amylaza, mucyna,
) Ślina ma właściwości ułatwiające przechodzenie pokarmu, czyli
zwiększa poślizg,
ułatwi połykanie. Ma
też pewne właściwości
bakteriobójcze. Są to
3 funkcje spełniane w mechanizmie żucia.
Człowiek
wytwarza ok. 1,5 litra śliny na dobę, większość połykamy co
jakiś czas. Konsystencja śliny zależy od tego jaka część układu
autonomicznego ma przewagę , w sytuacji kiedy przeważa układ
adrenergiczny (część układu nerwowego i kory nadnerczy) i w
sytuacjach mocno stresowych ślina jest gęsta- zasycha nam w ustach,
gardle. W sytuacjach dobrego samopoczucia jest ślina parasympatyczna
czyli soczysta,
wodnista.
Ślina trawienna
jest parasympatyczna (rzadka)
Z jamy ustnej
pewne pokarmy się wchłaniają co jest wykorzystywane w medycynie,
np. podawanie leków podjęzykowo ( te leki szybciej działają bo
szybciej się tam wchłaniają). Dotyczy to również alkoholu, który już w jamie ustnej się wchłania.
Jak
już kęs pokarmowy jest sformułowany decydujemy się na bardzo
ryzykowną czynność czyli połykanie.
W tej czynności bierze udział ponad 50 mięśni. Zamykają się
drogi oddechowe
( tchawica, która jest z przodu) by pokarm nie przedostał się do tchawicy. Ten mechanizm niestety nie działa bezbłędnie. Z wiekiem się psuje. Ulega też uszkodzeniu w chorobach neurologicznych. Np. u pacjentów po udarach mózgu czy uszkodzeniach, mamy do czynienia z zaburzeniem połykania. Zaburzenie połykania może być nieuświadamiane, u 1/4 osób starszych zachłyśnięcie nie jest zauważane. To zwiększa ryzyko zapalenia płuc (zachłystowe zapalenie płuc ) zwłaszcza u osób karmionych częściej niż jedzą.
( tchawica, która jest z przodu) by pokarm nie przedostał się do tchawicy. Ten mechanizm niestety nie działa bezbłędnie. Z wiekiem się psuje. Ulega też uszkodzeniu w chorobach neurologicznych. Np. u pacjentów po udarach mózgu czy uszkodzeniach, mamy do czynienia z zaburzeniem połykania. Zaburzenie połykania może być nieuświadamiane, u 1/4 osób starszych zachłyśnięcie nie jest zauważane. To zwiększa ryzyko zapalenia płuc (zachłystowe zapalenie płuc ) zwłaszcza u osób karmionych częściej niż jedzą.
TEST DANIELS
(przesiewowy test geriatryczny połykania) – test na sprawdzenie
samodzielności połykania przez pacjenta potwierdzający czy trzeba założyć mu
sondę.
Polega to na połykaniu wody lub soli fizjol. ewentualnie glukozy (płyn czysty i sterylny): dajemy 2 razy po 5 ml płynu do połknięcia, w odstępie co najmniej 2 minut, potem 2 x 10ml, 2x20ml, a potem 2x 50ml oczywiście nie jednym łykiem. W czasie testu badamy dwie rzeczy : czy pacjent się nie zakrztusi (dopuszczalne jedno zakrztuszenie), badamy też utratę płynności mowy. W zależności od wyniku tego testu, pacjent nie może wcale połykać, albo nie może przyjmować pewnego rodzaju pokarmów (np. sypkich, twardych, stałych)
Polega to na połykaniu wody lub soli fizjol. ewentualnie glukozy (płyn czysty i sterylny): dajemy 2 razy po 5 ml płynu do połknięcia, w odstępie co najmniej 2 minut, potem 2 x 10ml, 2x20ml, a potem 2x 50ml oczywiście nie jednym łykiem. W czasie testu badamy dwie rzeczy : czy pacjent się nie zakrztusi (dopuszczalne jedno zakrztuszenie), badamy też utratę płynności mowy. W zależności od wyniku tego testu, pacjent nie może wcale połykać, albo nie może przyjmować pewnego rodzaju pokarmów (np. sypkich, twardych, stałych)
Jeżeli
fizjologicznie dajemy sobie radę z połknięciem to ten kęs pokarmu
przedostaje się do przełyku. Wędruje sobie do żołądka.
Cały przewód pokarmowy ma
dość podobną budowę. (tkanka śluzówkowa, mięśniowa i surowicza
na zewnątrz). Żołądek jest tworem , w którym tkanka śluzówkowa
ma enzymy trawienne, przede wszystkim pepsynę i komórki okładzinowe
, które produkują kwas solny. W związku z tym w żołądku panuje
niskie pH ( przy zbyt niskim pH jest nadkwasota). Prawidłowe pH
żołądka jest kwaśne, po to by dezynfekować treść pokarmową. W
żołądku znajdują się także dość bogate grudki
chłonne, są one także
w migdałkach podniebiennych (stoją one na straży między gardłem,
płucami, a przewodem pokarmowym). Taką samą budowę z grudkami
chłonnymi (podobną) ma wyrostek robaczkowy (między jelitem
cienkim a grubym- w obrębie ścian jelita cienkiego są liczne
grudki chłonne).
TO CO JEST W PRZEWODZIE POKARMOWYM
JEST ŚRODOWISKIEM ZEWNĘTRZNYM CHOCIAŻ WEWNĄTRZUSTROJOWYM i
dlatego grudki chłonne w róznych miejscach pilnują by w organizmie
nie było czegoś nieodpowiedniego, złego. Nie działa to w sposób
doskonały. Od czasu do czasu takie grudki robią się grudziskami
i z tego powstają chłoniaki. Tam gdzie jest układ chłonny
tam będą powstawać chłoniaki.
Żołądek ma pojemność do ok. 3
litrów. To co weszło do żołądka może jeszcze wyjść, jest
to zdolność do wymiotów. Nie ma tam zwieracza, jest tylko
czynnościowy wpust żołądka. Mobilizujemy tłocznię brzuszną i
wyrzucamy zawartość żołądka poza nasz organizm. Jest to typowy
mechanizm obronny. Patologicznie może występować ten odruch u
pacjentów z zaburzeniami, czy w pozycji leżącej ( wtedy treść
dostaje się do drzewa oskrzelowego). W zołądku są dwa mechanizmy
mięśniowe : perylstaltyczne (popychające pokarm) , a
drugi to jest perystolika (napięcia mięśni gładkich,
które utrzymuja ten żołądek w konkretnym kształcie)
Gastropareza-
zaburzenia opróżniania żołądka (spowolnienie) ,neuropatia
autonomiczna np. przy cukrzycy- nie wiemy, kiedy pokarm jest
strawiony od zjedzenia
Żołądek leży między środkową
częścią a lewym łukiem żebrowym
Z żołądka pokarm przechodzi do
dwunastnicy przez odźwiernik (zwieracz zbudowany z mięśni
gładkich), nie mamy wpływu na czynność odźwiernika. Odźwiernik
porcjuje pożywienie żeby go nie weszło zbyt dużo do dwunastnicy.
Nazwa dwunastnicy pochodzi od 12 cali (kciuków) .
Dwunastnica przechodzi „ płynnie” w dalszy odcinek, do jelita cienkiego. W obrębie dwunastnicy odbywają się niezwykle ważne procesy fizjologiczne. Jest tam ujście przez brodawkę Fathera przewodu żółciowego wspólnego i przewodu trzustkowego. Przez ten twór przedostaje się żółć i soki trzustkowe (soki mają jeszcze jedno miejsce ujścia). Tam to trawienie jest bardzo intensywne. Dzięki żółci pH zmienia się z kwaśnego na zasadowe. To co miało być strawione przez środowisko kwaśne zostało strawione, a teraz czas na zasadowe.
Trzustka i wątroba, która produkuję tę żółć spełniają wiele różnych ról metabolicznych i wewnątrzwydzielniczych. Trzustka reaguje na bodźce pokarmowe i hormony, wydzielanie jest regulowane, natomiast żółć jest produkowana dość stale ale uwalniana w zależności od potrzeb dzięki obecności pęcherzyka żółciowego. To ważny narząd w sytuacji gdy spożywamy pokarm okresowo a nie ciągle.
Nazwa dwunastnicy pochodzi od 12 cali (kciuków) .
Dwunastnica przechodzi „ płynnie” w dalszy odcinek, do jelita cienkiego. W obrębie dwunastnicy odbywają się niezwykle ważne procesy fizjologiczne. Jest tam ujście przez brodawkę Fathera przewodu żółciowego wspólnego i przewodu trzustkowego. Przez ten twór przedostaje się żółć i soki trzustkowe (soki mają jeszcze jedno miejsce ujścia). Tam to trawienie jest bardzo intensywne. Dzięki żółci pH zmienia się z kwaśnego na zasadowe. To co miało być strawione przez środowisko kwaśne zostało strawione, a teraz czas na zasadowe.
Trzustka i wątroba, która produkuję tę żółć spełniają wiele różnych ról metabolicznych i wewnątrzwydzielniczych. Trzustka reaguje na bodźce pokarmowe i hormony, wydzielanie jest regulowane, natomiast żółć jest produkowana dość stale ale uwalniana w zależności od potrzeb dzięki obecności pęcherzyka żółciowego. To ważny narząd w sytuacji gdy spożywamy pokarm okresowo a nie ciągle.
Dalej pokarm z dwunastnicy przechodzi
do jelita cienkiego. Dzieli się ono na czcze i kręte
(podział umowny) Odbywa się tam wiele procesów, nie wszystkie są
znane.
Dochodzi tam do trawienia i do wchłaniania pokarmów. Odbywa się to dzięki obecności pofałdowanego nabłonka, gdzie powierzchnia fałd efektywnie jest zwiększona sześciokrotnie (kosmki jelitowe). Są tu też dość liczne naczynia chłonne, a rozłożony na części pierwsze pokarm przedostaje się do układu chłonnego .
Tutaj też bierze początek układ wrotny, czyli krążenie wrotne, a jego sens fizjologiczny jest taki, że to co weszło do naczyń przechodzi od razu do wątroby i nie musi krążyć po całym organizmie.
Dochodzi tam do trawienia i do wchłaniania pokarmów. Odbywa się to dzięki obecności pofałdowanego nabłonka, gdzie powierzchnia fałd efektywnie jest zwiększona sześciokrotnie (kosmki jelitowe). Są tu też dość liczne naczynia chłonne, a rozłożony na części pierwsze pokarm przedostaje się do układu chłonnego .
Tutaj też bierze początek układ wrotny, czyli krążenie wrotne, a jego sens fizjologiczny jest taki, że to co weszło do naczyń przechodzi od razu do wątroby i nie musi krążyć po całym organizmie.
Do układu wrotnego wydzielana jest
też insulina z trzustki.
W jelicie cienkim mamy dużo sublokatorów- bakterii (ponad 100 gatunków bakterii- ich łączny genom jest większy od genomu człowieka) Uczestniczą one w procesach trawienia, są nam potrzebne i dbają o właściwe środowisko. Od gatunków bakterii zależy jakość wchłaniania , praca jelit, jak i nasze zachowanie. Mikroflora bakteryjna jest niezbędna.
W jelicie cienkim mamy ruchy perylstaltyczne i wahadłowe
W jelicie cienkim mamy dużo sublokatorów- bakterii (ponad 100 gatunków bakterii- ich łączny genom jest większy od genomu człowieka) Uczestniczą one w procesach trawienia, są nam potrzebne i dbają o właściwe środowisko. Od gatunków bakterii zależy jakość wchłaniania , praca jelit, jak i nasze zachowanie. Mikroflora bakteryjna jest niezbędna.
W jelicie cienkim mamy ruchy perylstaltyczne i wahadłowe
Pokarm dociera do jelita grubego.
Jelito grube jest oddzielone od
cienkiego zastawką krętniczo kątnicza zwaną zastawką
Bauhina – zastawka, która zapobiega cofaniu się treści.
W jelicie grubym pokarm ulega
zagęszczeniu i dalszemu wchłanianiu (mniej niż w cienkim- głównie woda)
Formułuje się tu stolec (masa kałowa). Jelito grube dzieli się na
wstępnicę, poprzecznicę zstępnicę , esicę i odbytnicę.
Objawy z jelita grubego są trudno uchwytne. Formowanie stolca jest
skomplikowanym procesem, tak jak i oddawanie stolca ponieważ jest dużo
powikłań zakrzepowo zatorowych gdyż nadmiernie przy tym używamy tłoczni brzusznej.
Defekację (wydalanie stolca) traktujemy jako czynność znacznego ryzyka. Mechanika oddawania stolca może ulec zakłóceniu.. U starszych osób (seniorów), którzy mają zaparcia, problemy krążeniowe, czy migotanie przedsionków jest to nawet zagrożenie życia.
Defekację (wydalanie stolca) traktujemy jako czynność znacznego ryzyka. Mechanika oddawania stolca może ulec zakłóceniu.. U starszych osób (seniorów), którzy mają zaparcia, problemy krążeniowe, czy migotanie przedsionków jest to nawet zagrożenie życia.
odpowiednia pozycja ciała przy
defekacji - kucna.
Konsystencja stolca nie może
być zbyt twarda. Wykorzystujemy (zwłaszcza u osób starszych)
odruch żołądkowo jelitowy, polega na tym, że po
spożyciu posiłku zwiększa się nieco gotowość do oddania stolca
skala brystolska - badania
konsystencji stolca
1- stolec spieczony, podzielony na
kawałki, twardy
2- spieczony ale lekko uformowany
3- bardziej uformowany lekko twardy
lekko miękki
4- bardziej uformowany lekko twardy
lekko miękki
5- miękki, przestaje być uformowany
6- biegunkowy, luźny
Wracamy do naszych dwóch głównych
gruczołów
Trzustka jest gruczołem
położonym dość podstępnie w miejscu gdzie ciężko określić
dolegliwości bólowe, łatwo się pomyslić. Trzustka jest narządem
zewnątrzwydzielniczym gdzie wydziela enzymy głównie trypsynę. Jest też narządem wewnątrzwydzielniczym produkującym zarówno
insulinę jak i glukagon (hormon odwrotny) warunkując naszą
glikemię, oraz amylinę (nieznana)
Wydziela to wszystko do układu wrotnego.
Wątroba jest wielkim narządem
metabolicznym. Odbywa się tu przetwarzanie tego co zostało
wchłonięte w przewodzie pokarmowym i tego co zostało rozłożone w
śledzionie (krew i bilirubina) Wątroba spełnia swoje funkcje dla
wszystkich układów, przetwarzane są białka, węglowodany,
tłuszcze, cholesterol. Wytwarzane są w niej substancje, które mają
być wydalone tj. mocznik, który może być wydalony, a w postaci
amoniaku nie potrafi go wydalić (śpiączka wątrobowa- amoniak gromadzi się i nie może być wydalony w postaci mocznika),
ILORAZ MOCZNIKA DO KREATYNINY (ODNOSI SIĘ DO CHOROBY NEREK ALE I DO CHOROBY WĄTROBY) - jak jest zbyt wysoki to jest świadczy o krwawieniu wewnętrznym, nowotworze, infekcji itp. jak jest go zbyt mało to może być uszkodzona wątroba
ILORAZ MOCZNIKA DO KREATYNINY (ODNOSI SIĘ DO CHOROBY NEREK ALE I DO CHOROBY WĄTROBY) - jak jest zbyt wysoki to jest świadczy o krwawieniu wewnętrznym, nowotworze, infekcji itp. jak jest go zbyt mało to może być uszkodzona wątroba
W wątrobie również wytwarzana jest
glukoza, czyli jeśli nic nie jemy, idziemy spać to w tym czasie
wątroba wytwarza nam glukozę. Przy niewydolności wątroby jest
kłopot z utrzymaniem stężenia glukozy.
W wątrobie powstają białka, albuminy
(transporter dla różnych substancji hormonalnie czynnych), dzięki
którym funkcjonuje nasz układ krążenia, wytwarzane jest białko
wiążące hormony płciowe itp. Dzięki temu hormony mogą przetrwać
w postaci wiązanej (czekają na swoją kolej), a postać aktywna
jest stosunkowo niewielka. Albuminy wiążą też różne leki
Produkowane również białka układu
krzepnięcia. Wątroba wytwarza żółć, składnik soków
trawiennych. Jest narządem, których czynności nie potrafimy stale
zastąpić. Jest dializa wątrobowa ale krótkotrwała.
Pamiętajmy! prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego to zdrowy styl życia: prawidłowa dieta adekwatna do wieku, ruch i uśmiech na twarzy.
i na koniec kilka terminów:
źródło: notatki z wykładów Prof. zw. dr hab. Krzysztofa Marczewskiego- specjalisty chorób wewnętrznych, nefrologii, hipertensjologii, balneoklimatologii i medycyny fizykalnej, geriatrii, endokrynologii. ogromnego autorytetu w świecie medycznym
Pamiętajmy! prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego to zdrowy styl życia: prawidłowa dieta adekwatna do wieku, ruch i uśmiech na twarzy.
i na koniec kilka terminów:
Perystolika
-
napięcie mięśniówki powodujące że ściany żołądka obejmują
treść żołądka utrzymując ją mimo siły ciężkości, ściany
nie stykają się ze sobą.
Perystaltyka
– aktywność
motoryczna w przewodzie pokarmowym, która powoduje przesuwanie
pokarmu z przełyku aż do jego końcowego odcinka, czyli odbytnicy.
Gastropareza
– następstwo neuropatii autonomicznej polegające na zaburzeniu
(spowolnieniu) opróżniania żołądka.
Rektocele- patologiczne
uwypuklenie ściany odbytnicy, wywołujące zmiany anatomiczne i
zaburzenia czynności układu pokarmowego
źródło: notatki z wykładów Prof. zw. dr hab. Krzysztofa Marczewskiego- specjalisty chorób wewnętrznych, nefrologii, hipertensjologii, balneoklimatologii i medycyny fizykalnej, geriatrii, endokrynologii. ogromnego autorytetu w świecie medycznym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz